Vládny kabinet bude môcť zakázať vývoz vody za hranice

04.06.2014 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Vláda by v budúcnosti mala mať právomoc obmedziť alebo zakázať vývoz vody za hranice. Počíta s tým novela tzv. vodného zákona z dielne envirorezortu, ktorú dnes schválil kabinet. Právna norma okrem toho prináša zákaz ropovodu cez Žitný ostrov, ako aj zmeny v spoplatnení závlahovej vody, k čomu SR zaväzuje európska legislatíva. V prípade pozitívneho stanoviska parlamentu a vlády by mala platiť od októbra.

Podľa envirorezortu v súčasnosti nie sú zákonné obmedzenia pre vývoz vody ako suroviny za hranice, a preto treba sprísniť legislatívu v prospech záujmu občanov SR. Rezort preto navrhol, aby vláda získala výhradné právo obmedziť alebo zakázať prepravu alebo prevod vody. Tento postup má chrániť vodné zdroje ako prírodné bohatstvo a dedičstvo nášho štátu a zabrániť jej drancovaniu alebo špekulatívnemu predaju mimo Slovenska.

To, že sa má voda stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy a jej vývoz za hranice má dostať pravidlá, odsúhlasila na výjazdovom rokovaní v Gabčíkove v roku 2012 vláda v deklarácii. Zároveň vtedy ministerstvu uložila novelizovať do konca tohto roku zákon o vodách tak, aby bola slovenská voda aj definovaná v zákone. Vládne uznesenie tiež počítalo s tým, že envirorezort bude kabinetu predkladať na schválenie každý návrh na prepravu, respektíve prevod podzemnej vody cez hranice štátu.

Novela má zabezpečiť aj ochranu podzemných vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach s dôrazom na oblasť Žitného ostrova s ohľadom na strategický význam vody pre štát a verejný záujem. Novela zakazuje viesť produktovod/ropovod cez chránené vodohospodárske oblasti, kam patrí aj Žitný ostrov.

Novinkou je i návrh na spoplatňovanie odberov závlahovej vody pre poľnohospodárov. Ide o plnenie jednej z podmienok na schválenie Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014–2020. Ministerstvo avizovalo, že jeho snahou je však vyjsť v maximálnej miere v ústrety poľnohospodárom a nastaviť poplatok na takú výšku, ktorá negatívne nepoznačí ich hospodárenie. Samotnú závlahovú vodu automaticky nespoplatňuje, výšku sadzby upravuje príslušná vyhláška. Platby sa nebudú týkať záhradkárskych osád, pre ktoré naďalej platí výnimka.

Legislatívnym rámcom sa vláda zaoberala ešte v septembri 2013, rokovanie o tomto bode však vtedy bolo prerušené. Dôvodom boli otvorené otázky, ktoré sa týkali napríklad využívania a spoplatňovania vody na poľnohospodárske účely, ako aj problematiky schvaľovania obchodovania s vodou. Ministri mali hovoriť o novele opätovne v januári.
 

Vyberte región